Mini bejgli

Rég nem hoztam receptet, pedig főzök, csak nem fotózom. Ezúttal sem vettem elő a fényképezőgépemet, pedig már ideje volna leporolni. Egy telefonos képpel mutatom meg nektek a mini bejgliket, amit az idei karácsonyra készítettem. Valójában nem vagyok egy bejglirajongó, de így aprósütemény formájában nagyon vonzónak tűnt.

Mini bejgli (2023 karácsonya)

A tésztához: 90 dkg liszt, 25 dkg vaj, 12 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 3 dkg friss élesztő, pici só, 2 db tojássárgája, 10 dkg cukrozatlan habtejszín, kb. 2 dl kézmeleg víz, a lekenéshez: 1 tojás.

A mákos töltelékhez: 20 dkg darált mák, 12,5 dkg porcukor, 40 g darált keksz/morzsa, 125 g forró víz, egy citrom reszelt héja (elhagyható, ha nincs).

A diós töltelékhez: 25 dkg darált dió, 12,5 dkg cukor, 40 g darált keksz/morzsa, 125 g forró víz, egy citrom reszelt héja (elhagyható, ha nincs).

Elkészítése: A töltelékekhez a hozzávalókat összekeverjük és hűtőbe rakjuk. A tészta hozzávalóit egy tálba kimérjük, majd robotgéppel összedolgozzuk vagy kézzel összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, míg egy homogén tésztát nem kapunk. (nem kell futtatni az élesztőt csak belekeverni a tésztába). A kész tésztát hűtőbe rakjuk 1 órára. Amikor letelt az idő a tésztát két egyforma részre vágjuk, az egyiket visszarakjuk a hűtőbe, majd a másikat téglalap alakúra kb 3 mm vastagságúra nyújtjuk.  A töltelékből kb 1,5 cm vastag rudat formázunk és a tészta szélétől 2 cm-re lerakjuk a tésztára. Óvatosan rátekerjük a tésztát a töltelékre, majd ahol összeér a tészta, ott hosszan elvágjuk és alaposan összenyomkodjuk. Ezután egy következő sor tölteléket rakunk, és így járunk el, amíg a tészta el nem fogy. Egy lapból nekem 3 és fél sornyi jött ki körülbelül. A rudakat lekenjük tojássárgával majd a hűtőbe rakjuk száradni a lekenést (kb. 20 perc), amikor megszáradt lekenjük fehérjével is, majd ismét száradni hagyjuk. Egy éles késsel ezután felszeleteljük a rudakat kb 2-2,5 cm-es darabokra. Egymás mellé rakjuk legalább fél cm távolságra egymástól szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Ezután ugyanígy járunk el a massza másik felével is.

Hozzászólás