Diós – epres krémes

 

8560k

Íme a húsvéti süteményünk, nem vittem túlzásba idén a sütögetést. Egyrészt úgy érzem nem akarom, hogy túl sok édeset fogyasszunk, másrészt, meg úgy érzem időnként túlzásba esünk mi emberek az ünnepi sütögetés terén. Így aztán a mandulás keksz és ez a diós epres az idén húsvétra elégséges is volt. 

Diós – epres krémes

Hozzávalók a tésztához: 5 tojásfehérje, 10 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál liszt, fél tasak sütőpor; a krémhez: 5 tojás sárgája, 1 tasak vaníliás pudingpor, 6 dl tej, cukor ízlés szerint, 1 tasak vaníliás cukor; egyéb hozzávalók: 50 dkg eper, 3 evőkanál étkezési keményítő, 2-3 evőkanál cukor, vaj a tepsi kikenéséhez.

Elkészítése: A tojások fehérjékből a cukorral kemény habot verünk. A lisztet, a darált diót, a kakaót és a sütőport összekeverjük, majd óvatosan egy lapáttal a habhoz keverjük. Kivajazott tepsibe öntjük (közepes méretű tepsibe) és 170 fokos sütőbe 15 percig sütjük.  A krémhez a tojássárgákat a cukorral, vaníliás cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a pudingot majd a tejet, lassú tűzön állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük, kihűtjük.  Az epret megmossuk, darabokra vágjuk, a cukrot rászórjuk, kevés vizet öntünk alá és rövid idő alatt összefőzzük. Vízzel elkavarjuk a keményítőt és az eperhez adjuk, majd turmixoljuk. A krémnek jó sűrűnek kell lennie, ha nem elég sűrű keményítővel sűrítjük. A  vaníliás krémet rásimítjuk a kihűlt piskótára, erre kenjük az pres krémet és behűtjük. Kihűtve szeleteljük.

 

Hozzászólás