Valamikor fiatalkoromban ettem utoljára tört paszulyt, épp ideje volt annyi év után ismét megkóstolni :).
Tört paszuly
Hozzávalók: 50 dkg szárazbab, 3 babérlevél, só, bors, 5 cikk fokhagyma, fűszerpaprika, kevés olaj, 3 fej hagyma, füstölt hasalj.
Elkészítése: A babot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap enyhén sós vízben feltesszük főni. Tíz perc után leszűrjük, új vizet öntünk rá, hozzáadjuk a babérlevelet és sózzuk, borsozzuk. Amikor puha, a levének egy részét leszűrjük, majd turmixban pépesítjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és összekavarjuk. Ha nem elég híg, hozzákeverünk még a főzőléből. A hagymát vékony szeletekre vágjuk, egy serpenyőben olajban megdinszteljük, amikor már puha, megszórjuk fűszerpaprikával és összekeverjük. A paszulyt tányérokba szedjük, a tetejére a hagymát teszünk és sült hasaljt. Savanyú káposztával tálaljuk.