Áfonyás-ordás ökörszem

Rég nem készítettem kelt tésztát. Volt idő, amikor minden héten, mostanában valahogy kevesebb időm van ezekhez a receptkehez, mivel a kelesztés is időt igényel. Ma végre sikerült összehozni egy remek párost, áfonya és orda, két nagy kedvenc.

Áfonyás-ordás ökörszem

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 tasak szárított élesztő, 5 dkg porcukor, 1 tojás, 5 dkg vaj, a töltelékhez: 50 dkg orda, 1 tojás, 2 evőkanál natúr joghurt, 1 evőkanál vanília aroma, ízlés szerint cukor, 10 dkg áfonya, 1 tojás a lekenéshez.

Elkészítése: A tejet a porcukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni. Közben a lisztet egy keverőtálba szitáljuk és hozzáadjuk a felfutott az élesztő, a tojást, valamint a vajat és összegyúrjuk. 10 percig legalább dagasztjuk.  Ha a tészta összeállt, akkor letakarva egy órát kelesztjük, közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez az ordát villával szétnyomjuk, hozzáadunk minden hozzávalót az áfonya kivételével és elkavarjuk. Kelesztés után ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és egy 10 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. A tésztakorongok közepébe egy mélyedést formázunk, beleszórunk néhány szem áfonyát, majd rákanalazunk az ordás krémből és végül megszórjuk áfonyával.  A széleket lekenjük felvert tojással, majd a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kb. 20-25 perc alatt szép, mélybarnára sülnek az ökörszemek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s