Fermentált spárga

A fermentálás az egyik legősibb technika az ételek tartósítására, akinek emésztési problémái vannak, annak kifejezetten ajánlott. Nagyon egészséges.

Fermentált spárga

Hozzávalók: 50 dkg zöldspárga, 1 evőkanál mustármag, néhány szem borókabogyó és koriander bogyó , 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál só, 1 liter víz.

Elkészítése: A spárga végeit levágjuk, kb. olyan hosszúra hagyjuk, hogy az üvegben állítva elférjen. A spárgát alaposan átmossuk, majd száradni hagyjuk egy tiszta felületen. Ezután az előzetesen sterilizált tökéletesen záródó hosszúkás befőttes üvegbe rakjuk. Vigyázat ne rakjuk túl szorosan.  Elkészítjük a 2 tömegszázalékos sóoldatot azaz felöntő levet (vagyis a brine-t). Ehhez felforralunk 1 liter vizet, majd hozzáadunk 1 csapott evőkanál sót, a végén hozzáadjuk a fűszereket.  Szobahőmérsékletűre hűtjük, ezután ráöntjük a spárgára, úgy hogy ellepje. A maradék felöntő levet érdemes hűtőbe tenni, mert később még szükség lesz rá. Lezárjuk az üveget és napfénytől védett, 20-22 °C fokos helyre rakjuk. Betakarhatjuk textillel is. Az első két napban egyszer-kétszer érdemes meglazítani a kupakot, nem levenni, csak éppen megmozdítani, hogy a keletkező szén-dioxid távozzon. Ha túl sok lé folyik ki, akkor pótoljuk a hűtőbe rakott lével.  Az a fontos, hogy mindig a zöldség a lé szintje alatt maradjon. Néhány nap múlva (lehet egy hét is) ehető savanyúságot kapunk belőle. Megbontás után, hűtőben kell tárolni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s