Expressz tönkölykenyér (kelesztés és kovász nélkül)

Van olyan nap, amikor elfogy a kenyér és gyorsan valamilyen házi megoldásra van szükségünk, ami nem vesz fel egy fél napot, és pikk-pakk megvan az eredmény. Nos, az ilyen napokra való az alábbi gyors kenyérrecept. Az adagot simán lehet duplázni, hiszen ez a mennyiség egy négytagú családnak egy étkezésre elegendő csupán. Figyelem, ha duplázzuk az adagot, akkor viszont a sütési idő is nő.

A kelesztőtálam nagyon szép, erről az oldalról származik, érdemes ilyen szépet beszerezni, mert nem csak szép, hanem hasznos is: https://www.facebook.com/lavenderdesignstudio/

Expressz tönkölykenyér  (kelesztés és kovász nélkül)

Hozzávalók: 30 dkg tönkölybúzaliszt, 1 tasak porélesztő, 1 teáskanál só, 2 szál friss rozmaring, 2- 2,5 dl langyos víz, liszt és olaj a jénai kikenéséhez.

Elkészítése: A porélesztőt a langyos vízben elkavarjuk, majd kicsit állni hagyjuk. Addig kimérjük a lisztet és hozzáadjuk a sót és a felaprított rozmaringot. Ezután mehet hozzá az élesztős víz, majd robotgép segítségével összedolgozzuk és dagasztjuk. Ha nincs gépünk, mindezt kézzel csináljuk, viszont az több idő.  Kilisztezett kelesztőtálba rakjuk, addig, amíg a sütő felmelegedik. A sütőt bekapcsoljuk 230 fokra, és amíg felmelegedik, egy jénai tál alját olajjal kikenjük, meglisztezzük. Amikor a sütő felmelegedett, kiborítjuk a kelesztőtálból a jénaiba a kenyeret, bevagdossuk, lefödjük és betoljuk a sütőben 25 percre. 25 perc után levesszük a tetejét és további 10 percig sütjük 220 fokon.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s