Mandulabundás szilvás gombóc sommártással

Sommal most először dolgoztam életemben, az íze valami csodás, egyből beleszerettem, viszont elég munkás. Az átpasszírozás időigényes, ellenben kárpótol a gyümölcs, tele van C vitaminnal. Átpasszírozva lefagyasztottam, több kisebb adaggal, ez tűnt a legjobb megoldásnak, télre.

Mandulabundás szilvás gombóc sommártással

Hozzávalók. 1 kg krumpli, 30-35 dkg teljes kiőrlésű liszt, 22-24 szem szilva, őrölt fahéj, 2 evőkanál karobpor (elhagyható), 2 evőkanál eritrit/cukor, 1 tojás, 1 teáskanál zsiradék (vaj vagy zsír) teáskanál zsír, a bundázáshoz: darált mandula, por ertirit/porcukor; a szószhoz:  1 bögre (2 dl) som, ízlés szerint fahéj, 2 evőkanál eritrit/cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1,5 dl víz.

Elkészítése: A szilvákat megmossuk, félbevágjuk félig, és megforgatjuk fahéjas-karobporba. A krumplit kockára vágjuk, puhára főzzük, majd lecsepegtetjük, gyúródeszkára borítjuk, és még melegen összetörjük, majd hagyjuk langyosra kihűlni. Ezután megszórjuk liszttel és hozzáadjuk a tojást és a zsiradékot, és az édesítőt. Összegyúrjuk, és ha kell még liszt, szórunk hozzá egy keveset (csak annyit, hogy a tészta összeálljon). Egy deszkát belisztezünk, a tésztát kettéválasztjuk. Először csak a felét nyújtjuk ki, mert így könnyebb vele bánni. Közben egy nagy fazékban felteszünk vizet forrni. A kinyújtott tésztát kockákra vágjuk, rátesszük egy-egy szilvát és gombóccá formáljuk. A forró vízbe rakjuk, majd amikor feljönnek a víz felszínére, további 2-3 percig főzzük, hogy a szilva megfőjön benne. Eritrites/porcukros mandulába forgatjuk. A szószhoz a somot egy szűrőben átpasszírozzuk, majd keményítővel, őrölt fahéjjal, édesítővel és kevés vízzel összeforraljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s