Datolyaszirup házilag

datolyaszirup

Már jó ideje leszoktam a cukorról, úgy érzem túl édes lett így minden számomra, a boltban kapható édességek/fagylaltok/sütemények nem igazán jönnek szóba. Az ünnepek alatt egyszer bűnöztem, megkóstoltam egy süteményt a cukrászdában. Egy ideje az az érzésem, minden cukrász sütemény ízetlen, csak simán édes nagyon és kb. ennyi. Nem szeretem és nem kívánom.

Készítettem magamnak datolyaszirupot, cukor helyett. Süteményekhez használható cukorhelyettesítőként. Bioboltban kapható készen, de mivel könnyű elkészíteni, így szívesebben használom azt amit  én készítek. Kicsit sűrűbben szeretem, mint a szirup állag, de lehet vízzel hígítani.

Datolyaszirup házilag

Hozzávalók: 20 dkg magozott datolya, víz, kevés citromlé.

Elkészítése: Az aszalt vagy friss datolyát  forró vízbe áztatjuk egy éjszakára. Másnap egy turmixgépbe rakjuk, a levélből annyit teszünk hozzá, hogy majd szirup állagot kapjunk. Addig turmixoljuk, amíg teljesen krémes nem lesz. Kevés citromlét csepegtethetünk hozzá, az nagyon jót tesz az amúgyis nagyon édes szirupnak.  Jól záródó üvegben két hétig eláll.

Mire használható? 

  • kávéba, teába
  • sütemények édesítéséhez
  • tojást is helyettesít, ha tészta összefogása a cél

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s