Ha van formakekszünk, akkor a mézeskalácsról nyugodtan lehagyhatjuk a cukormázat, ráadásul így sokkal egészségesebb is.
Mézeskalács teljes kiőrlésű lisztből
Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg rozsliszt, 1,5 teáskanál fahéj, 1 teáskanál mézesfűszerkeverék, 10 dkg méz, 1 tojás, 10 dkg vaj.
Elkészítése: A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a tojást, a vajat és a mézet. Összegyúrjuk, ha túl ragadósnak ítéljük meg a tésztát adunk hozzá még lisztet. Alufóliába csomagoljuk, és egy egész éjszakára hűtőbe rakjuk. Másnap a hideg tésztát kinyújtjuk, kiszaggatjuk és sütőlapra tesszük a formákat. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 8-10 percig sütjük (ez attól is függ mennyire vékony a tészta).