Pácolt csirkecombos reggeli szendvics

csirkecombos3

A májusi Erdélyi Konyhában megjelent vezércikkem egy részét osztom meg itt, majd utána egy olyan szendvicsreceptet, amit az én kedves kicsi fiam készített.

Anyának lenni jó!

A konyhában is. Májusról automatikusan az anyák napja jut eszembe. Mióta édesanya vagyok, és nem csak nő, megváltozott az életem. Az édesanyává válás sok örömteli pillanattal ajándékoz meg bennünket, viszont ezzel együtt a felelősségünk is nő, és a feladataink is megszaporodnak. Vannak nehezebb és könnyebb időszakok mindenki életében, de mindig fontos szem előtt tartanunk, hogy megéri.

Én is, mint ahogy sok más édesanya, akkor kezdtem el konyhatündérkedni, amikor megszületett az első gyermekem. Onnantól kezdve egyáltalán nem volt mindegy, miből főzök, hogyan főzök, mit eszik a család. A gyerek születése tudatosabbá tesz minket, jobban figyelünk az étkezésre, arra, hogy mit vásárolunk, és hogyan használjuk fel. Ez is egy extra pozitív hatása a gyerekvállalásnak, még ha több feladatot ró a nyakunkba, akkor is. Ugyanis a tudatosságból még rossz dolog nem született, és a saját emberi fejlődésünket szolgálja elsősorban. Hiszem azt, hogy aki szeretettel készíti az ennivalót a családjának, annak öröme származik belőle. A szeretetteljes főzésből finom ételek születnek, ami összehozza a családot is az asztal köré. A finom ebédek, a jól elkészített ételek mély nyomot hagynak bennünk.

Amikor édesanyámra gondolok, gyakran asszociálok a finom ételeire, hiszen a gyerekkoromból hozott élmények között sok olyan van, ami finom vasárnapi ebédeket, hétköznapi vacsorákat, vagy esetleg a reggeli rántottát juttatja eszembe. Olyan paprikás csirkét vagy salátalevest, amilyent édesanyám készít, máshol nem ettem. Azóta is úgy gondolom, hogy ő főz a legjobban a világon. Amikor az ő főztjét kóstolhatom, az számomra egy ünnep, nemcsak azért, mert nem én főztem, hanem mert az, amit ő főz, az az igazi.  Fiatalasszony koromban többször is megkérdeztem, mi a jó paprikás csirke titka, el is magyarázta jó részletesen, és én hűen követtem utasításait, de nem olyan lett, mint az övé. Mindannyian az édesanyánk főztje után epedezünk egész életünkben, azokat az ízeket csakis otthon kapjuk meg, mi magunk is rendszerint csak majdnem, de pontos mását nem tudjuk reprodukálni. Az igazi édesanya egy ízvilágot is ad a gyereke számára, ami egy életen át elkíséri, beleégeti magát az ízlelőbimbóinkba.

Kedves anyukák, úgy gondolom, ez a szerep is nekünk jutott,  hogy gyerekeink számára megteremtsük azt az ízvilágot, amelyről mi fogunk nekik eszükbe jutni. Ez is egy nemes feladat, a mindennapi táplálékot biztosítani családtagjaink számára, gondoskodni arról, hogy egészséges ételeket fogyasszunk, és megismertetni a különböző ételekkel gyerekeinket. Főzzünk bártan, színesen, változatosan és gazdagon. Minél többféle ételt készítünk gyerekeink számára, annál gazdagabb ízvilággal ismertetjük meg őket.

Pácolt csirkecombos reggeli szendvics

Hozzávalók 2 személyre: 1 egész kicsontozott csirkecomb, a páchoz: 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál fokhagymapor, egy-egy késhegynyi: őrölt kömény, őrölt koriander, őrölt gyömbér és őrölt fahéj, 1 teáskanál oregánó, só, bors; további hozzávalók: 2,5 dkg vaj, jégsaláta, 2-2 apró paradicsom személyenként, 2-2 szelet kenyér személyenként; az öntethez: 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál fűszerpaprika, 1 mokkáskanál fokhagymapor, kevés citromlé, só, bors.

Elkészítése: A csirkecombot előző este bepácoljuk. Megmossuk a húst és apró kockára vágjuk, majd az olívaolaj és a fűszerek keverékével összevegyítjük. Lefödve reggelig hűtőben tartjuk. Másnap egy serpenyőben megsütjük a húskockákat. Az öntethez valókat összekeverjük. A kenyérszeleteket megkenjük vajjal, ráhelyezünk valamennyit a húsból, majd aprított jégsaláta, öntet és paradicsom kerül rá.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s