Mandulás almatorta

83692k

Édesapámnak készült, születésnapra. Először sajttortának indult, de teljesen más lett a vége. A kekszes alapra végül almát halmoztam, nem bántuk meg.

Mandulás almatorta

Hozzávalók: 20 dkg darált keksz, 15 dkg vaj; a töltelékhez: 1 kg alma, cukor és fahéj ízlés szerint, 8 dl tej, 5 evőkanál cukor, 2 tasak vaníliás pudingpor; a tetejére: 15 dkg hámozott mandulabél, 10 dkg cukor, 1 dl tejszín, 5 dkg vaj, csipetnyi só, 2 evőkanál víz, 2-3 csepp ecet.

Elkészítése: A tejből, 5 evőkanál cukorral és a pudingporral vaníliás pudingot főzünk, és hűlni hagyjuk. A kekszmorzsával összekeverjük az olvasztott vajat, és egy közepes méretű csatos tortaformába nyomkodjuk. 10-15 percre hűtőbe rakjuk, addig az almát meghámozzuk, lereszeljük és a fahéjjal valamint a cukorral elkavarjuk.  A sütőt előmelegítjük, majd a kekszes alapra halmozzuk a kinyomkodott almát, rákenjük a vanília pudingot és sütőbe toljuk 20 percre. Ezután hideg helyre tesszük, megvárjuk, amíg kihűl.  A karamellhez a vizet a cukorral és az ecettel összekeverjük, majd alacsony lángon elkezdjük olvasztani. Innentől már nincs keverés, csak időnként rázogatni szabad, lassan világos barnára karamellizálódik. Ekkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk a vajat, a tejszínt és a sót is, majd végül a mandulát is belekeverjük (ha a karamell megkeményedik, pár másodpercre visszarakhatjuk a tűzre, de csak ha muszáj).  Ráöntjük a tortára, majd miután lehűlt tálalásig hűtőben tartjuk.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s