Lila hagymás- kolbászos kombe (vagyis töltött kenyér)

6733k

Szeretjük a kelt tésztákat, főként a sós jellegűeket. Ez a töltött kenyér egyik ilyen befutó recept nálam. Melegen a legfinomabb, hideg őszi napokra kiváló program lehet. 

Lila hagymás- kolbászos kombe (vagyis töltött kenyér)

Hozzávalók a tésztához: 3,5 dl tej, 1 dl víz, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál só, 60 dkg finomliszt, 2,5 dkg friss élesztő vagy 10 g szárított, 5 dkg vaj, 5 evőkanál olaj; a töltelékhez: 10 dkg vaj olvasztva, 15 dkg sajt, 10 dkg kolbász, 2 fej lila hagyma, egy csokor petrezselyemzöld, a tetejére: 1 tojás, 10 dkg sajt, lenmag.

Elkészítése: A tésztához valókat kenyér sütőgépbe rakjuk, a gép elvégzi a munkát, dagaszt és keleszt egyaránt. (Amennyiben nincs kenyérsütő gépünk, akkor  langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, és a liszt-só keverékhez adjuk, majd jól összedolgozzuk). Viszonylag lágy tésztát kapunk belőle, amit három részre osztunk. Erősen lisztezett munkalapon a lapokat egyenként nagyon vékonyra nyújtjuk. Ezután rétegezzük. A legalsó lapot bőségesen megkenjük olvasztott vajjal, ráfektetjük a  második tésztalapot, lekenjük vajjal és rákenjük a tölteléket. Erre fektetjük a harmadik tésztát, amit szintén megkenünk. Ezután következik a hajtogatás. A hosszanti irányból két oldalról befele hajtjuk középre, majd a két keskeny oldalról is középre hajtjuk. Nyújtófával ellapítjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, majd éles késsel szeletekre vágjuk. További egy órát letakarva kelni hagyjuk. Ha megkelt a tészta, a tetejét megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal és lenmaggal, majd 180 fokos sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s