Ünnepi ebédre is kiváló választás lehet ez a nyárias ebéd, ugyanakkor rendkívül egészséges is a tonhal.
Tonhal steak padlizsánpürével és sült paradicsommal
Hozzávalók 2 személyre: 2 szelet tonhal, só, őrölt zöld bors, 1 citrom leve, 1 cikk fokhagyma, 1 marék szezámmag, kevés olívaolaj; a körethez: 2 darab kisebb padlizsán, 4 dkg vaj, 3 evőkanál joghurt, ½ citrom leve, 1 evőkanál szezámkrém (tahini), 2 cikk fokhagyma, só; továbbá: 1 paradicsom, szárított oregánó.
Elkészítése: A tonhal szeleteket megmossuk, majd szárazra törüljük, a citromlevet összekeverjük a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával, majd a halszeleteket beleforgatjuk, és hidegben állni hagyjuk, hogy érjenek össze az ízek. A padlizsánt sütőlapon megsütjük, majd vizes kézzel a héját lehámozzuk, a belsejét turmixszoljuk. Egy edényben kevés vajat hevítünk, hozzáadjuk a padlizsánt, a joghurtot és a többi hozzávalót, összemelegítjük. A halszeleteket szezámmagba forgatjuk és grillserpenyőben forró olajon mindkét oldalukat másfél percig sütjük. Ezután a paradicsomot is felszeleteljük, megszórjuk oregánóval és a serpenyőben enyhén megsütjük mindkét oldalukat.