Ünnepi fogásnak kitűnő lehetőség, nem csak vadhúsból készíthető, hanem borjúhúsból is akár.
Párolt szarvascomb birsalma mártással
Hozzávalók: 50 dkg szarvascomb, 1 liter zöldségalaplé, 1 póréhagyma, 4-5 cikk fokhagyma, szemes bors, só; a mártáshoz: 1 nagy birsalma, 1 evőkanál méz, pici só, 2 dkg vaj; köretnek héjában főtt krumpli, meghámozva, serpenyőben megpirítva.
Elkészítése: A húst 8 dl alaplébe bepácoljuk, hideg helyen hagyjuk egy napot. Leszűrjük, majd felszeleteljük. Az előző nap beáztatott római tálba rakjuk, felöntjük a maradék alaplével, hozzáadjuk a megpucolt hagymákat darabokra vágva, meghintjük szemes borssal és sóval. Lefödjük, és sütőben 1 órát pároljuk. A mártáshoz a birsalmát meghámozzuk és kockára vágjuk. A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a mézet, összekavarjuk, majd hozzáadjuk a birsalmát, pici sót és kevés vizet. Összefőzzük és turmixszoljuk, a hússzeletekkel fogyasztjuk.