Szalagos farsangi fánk

Van néhány alapétel, hagyományos desszert ami nagyon hiányzik a blogomról, úgy döntöttem pótolni fogom. Ez a fánk is már nagyon hiányzott innen, nagyon finom, aki még nem készített farsangi fánkot itt az ideje, hogy kipróbálja.

Szalagos farsangi fánk

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3,5 langyos dl tej, 4 tojássárga, 3 dkg friss élesztő, 7 dkg vaj, 4 evőkanál cukor, pici só, 1 evőkanál rum vagy rumaroma; olaj a sütéshez, porcukor és lekvár a tetejére.

Elkészítése: A hozzávalókat a dagasztógépbe rakjuk a megfelelő sorrendben, először a folyékony anyagokat, majd a száraz anyagokat, a tetejére kerül az élesztő és a cukor. A gép megdagasztja a tésztát.  Ha nincs dagasztógépünk akkor a langyos tejet elkeverjük a cukorral és az élesztőt belemorzsoljuk, hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson. A lisztet egy edénybe tesszük. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, a puha vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz. Kézzel dagasztjuk, majd konyharuha alatt kelesztjük. Lágy, rugalmas tésztát kapunk, amit lisztezett felületre borítunk és átgyúrjuk.  Másfél ujjnyira kinyújtjuk, és pohárral kiszaggatjuk, majd kelni hagyjuk kb. 20 percig. Egy edényben bő olajat hevítünk, majd a fánkok közepét ujjbeggyel enyhén benyomjuk és ezzel a felével lefele a forró olajba dobjuk. Lefedjük és fél percig így sütjük, mérsékelt láng fölött. Amikor az alsó fele enyhén megbarnult megfordítjuk a fánkokat és fedő nélkül tovább sütjük.  Kivesszük, papírtörlőn lecsepegtetjük és lekvárral valamint porcukorral fogyasztjuk.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s