Majonézes sárgaborsó krém panírozott fürjtojással

Őszi színek és ízek, ez jellemzi mostanában az ételeimet, ami nyilvánvaló, hiszen olyan rohamosan jött az ősz, hogy elkerülhetetlen volt átállás ezekre az ételekre. Nyári időszakban nem szoktam majonézes ételeket készíteni, meg azon kívül is ritkábban, mert nehéz ételnek tartom. De időnként megkívánom, ezúttal ilyen kis apró falatok formájában fogyasztottuk, fürjtojással gazdagítva, ha már lúd legyen kövér :).

Majonézes sárgaborsó krém panírozott fürjtojással

Hozzávalók: 20 dkg sárgaborsó, 1 babérlevél, 1 kis fej hagyma, 1 evőkanál magos mustár, 1 tojássárga, 1,5 dl olaj, só, bors, 1 marék petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 10 darab fürjtojás, liszt-tojás-zsemlemorzsa a panírozáshoz, olaj a sütéshez, pirítós a tálaláshoz.

Elkészítése: A sárgaborsót előző este beáztatjuk, másnap a levét leöntjük és körülbelül két és félszer annyi vízben a babérlevéllel és sóval együtt feltesszük főni. Amikor pépesre főtt kivesszük a babérlevelet, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és botmixer segítségével pépesítjük.  A tojássárgát a mustárral összekeverjük, majd az olajat csepegtetve hozzá sűrű majonézt kavarunk. Óvatosan hozzákavarjuk a kihűlt sárgaborsót és a szobahőmérsékletű tejfölt. A petrezselyemzöldet felaprítjuk, és a krémhez keverjük.  A fürjtojásokat vízben keményre főzzük, meghámozzuk, bepanírozzuk, majd forró olajban kisütjük. A pirítósra kenünk a krémből és mindegyikre egy fürjtojást rakunk.

 

 

Hozzászólás