Tegnap az Erdélyi Konyha csapata résztvett a Parajdi Káposztafesztiválon. És nagy örömünkre sikerül díjat szerezni, a legváltozatosabb felhozatal kategóriában. 12 féle töltött káposztát készítettünk, az év minden hónapjára egy fajta töltött káposztát. A hagyományos variációktól kezdve, a különlegesebb változatokon át, egészen a reformos valamint a nyers töltött káposzta variációig, többféle ízkombinációban készítettünk töltelékeket. A hagyományos felcsíki kapros töltött káposzta, illetve a paradicsomos káposztán kívül igyekeztünk több féle zöldséges variációt is elkészíteni. A könnyebb töltött káposzták sorában volt a fitnesz töltött káposzta, amely bulgurral és pulykamellel készült, valamint a zöldfűszeres, a gombás és a cukkinis. Ezen kívül készültünk különleges hozzávalókkal töltött káposztával is, mint például a halas, a konyakos, illetve a fürjtojásos káposzták. A krumpli kedvelők számára pedig egy igazán érdekes burgonyás töltött káposztát is készítettünk. A hagyományos főzési módszerrel készült töltött káposzták mellett készítettünk egy nyers töltött káposzta variációt is, amelynek különlegessége azon kívül, hogy főzés nélkül készült, az, hogy a tölteléke különféle magvakból és nyers zöldségből készül.
Képek a Káposztafesztiválról itt láthatók: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.278583195499826.75508.236678843023595
És akkor megosztanám a fürjtojásos töltött káposzta receptjét, amelyet én találtam ki.
Meglepetés töltött káposzta (fürjtojással)
Hozzávalók: 60 dkg darált csirkemell, 24 darab fürjtojás, 8 dkg rizs, 1 közepes fej káposzta, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg szalonna, só, bors, kapor, a tálaláshoz tejföl.
Elkészítése: A káposztát ecetes vízben feltesszük főni, ahogy puhulni kezdenek a levelek, óvatosan sorban leválasztjuk őket-a torzsánál kezdve és elvágva az eret könnyebb. A középső részt összedaraboljuk. A rizst megmossuk, majd a hússal, a tojással összedolgozzuk. A szalonnát kis kockára vágjuk, felét a húshoz adjuk, a másik felét serpenyőben megpirítjuk. A szalonna zsírjában megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd ezt a húshoz adjuk. Végül a masszát fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, és kaporral. A fürjtojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk.
A levelek közepéből a vastag eret kivágjuk, mindegyik levélre teszünk a húsból, majd rárakunk egy tojást és összegöngyöljük, végeiket behajtjuk. A kész töltelékeket fazékba vagy lábasba sorakoztatjuk. A vágott káposztát rárakjuk, sózzuk illetve apróra vágott kaporral megszórjuk, majd annyi vizet töltünk rá, hogy éppen ellepje a töltelékeket. Kis lángon megfőzzük.
Mi is készültönk , hogy ellépünk parajdra a hétvégén, de sajnos nem jött össze, úgy sajnálom, pedig tudtam, hogy biztos ott lesztek. Bennetek aztán van fantázia, ennyi féle töltött káposztát kitalálni.
KedvelésKedvelés
Bocsi, siettem, javítok:készültünk, Parajdra.:)
KedvelésKedvelés
Nem is csodálom hogy nyertetek, ez csodálatosan néz ki, nagyon guszta! Gratulálok nagyon ügyesek vagytok!
KedvelésKedvelés
Gratulálok a helyezésért! A káposzta nagyon különleges lett! Nem hiába, tudnak Erdélyben is főzni az asszonyok!!
KedvelésKedvelés
Gratula a helyezéshez, nagyon guszta ez a változat 🙂
KedvelésKedvelés
Gratulálok a győzelemhez! Bizonyítottátok, hogy Erdélyben, IS tudunk főzni 🙂
KedvelésKedvelés
Gratulálok
KedvelésKedvelés
Szivböl gratulálok! 10éve probálom népszerü-siteni itt Kaliforniában a finom régi magyar ételeket.Ezek az uj, egészségesebb
t.káposzta variáciok bistosan nagyon sikere-
sek lesznek majd !
Köszönöm
KedvelésKedvelés
Köszönöm szépen mindenkinek!
KedvelésKedvelés