Edótól kaptam egy adag meggyet, amiből házi meggylikőrt készítettem. És mivel még a tavaly karácsonykor készült narancslikőrömet nem tettem fel a blogra, így a kettőt együtt teszem fel. Nem vagyok nagy pálinkás, de jó ha van itthon kéznél valami házi készítésű itóka, vendégváráskor különösen jól jön.
Házi meggylikőr
Hozzávalók: 4 kg meggy, 1 kg cukor, 1 liter tiszta szesz, 1 liter víz.
Elkészítése: A cukorból és a vízből szirupot főzünk, majd a megmosott meggyre öntjük. Egy hétig hűvös helyen állni hagyjuk. Majd egy öblös üvegbe áttöltjük, és a szeszt és hűvös helyen további két hétig állni hagyjuk.
Narancslikőr
Hozzávalók: 5 narancs héja és 3 narancs, 1 liter vodka, 50 dkg cukor, 2 citrom, 1 dl víz.
Elkészítése: A cukrot a vízzel sűrűre főzzük, majd beleöntjük a vodkát. A narancsokat meghámozzuk, teljesen leszedjük a fehér részét és “burkát” is, és vékony karikákra szeleteljük. A citromot ugyanígy készítjük elő. Egy narancs héját – ebben se legyen fehér rész- vékony csíkokra vágjuk. A gyümölcsöket és a héjat hozzáadjuk a vodkás sziruphoz és egy edényben 10-12 napig lefedve állni hagyjuk, naponta megkavarjuk. Végül sűrű szövésű szitán/gézen átszűrjük.
Jó,hogy eszembe juttattad,a pincében érlelődik az enyém is,ma meglátogatom,hadd lám,mi van vele:)
A narancs likőrt kipróbálom karácsonyra.
KedvelésKedvelés
Nagyon finomak lehetnek.
KedvelésKedvelés